Trądzik różowaty – pielęgnacja i dieta

Trądzik różowaty – pielęgnacja i dieta
4.5 (90%) 2 Głosów

Trądzik różowaty to schorzenie coraz częściej diagnozowane przez dermatologów, szczególnie wśród kobiet w przedziale wiekowym 30-50. Nie wiadomo, co jest przyczyną tak nagłego wzrostu zachorowalności na trądzik różowaty, nazywany też rosaceą. Podobnie jak atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty wymaga przede wszystkim bardzo delikatnej pielęgnacji ze strony pacjenta i w wielu przypadkach także opieki dermatologa. Trądzik różowaty występuje przede wszystkim jako uporczywy, ciemnoróżowy rumień na policzkach, w okolicach brody, nosa i czoła. Często powiązany jest on z pojawieniem się krostek i ropnych podskórnych grudek.

kosmetyki na trądzik różowatyJak rozpoznać pierwsze objawy trądziku różowatego? Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia trądziku różowatego to przede wszystkim wiek – rosacea rzadko występuje przed 30. rokiem życia. Częściej dotyka ona kobiety, chociaż mogą zachorować również mężczyźni i często przybiera ona wtedy postać przerostu tkanki w okolicy nosa – nieładnie,a ale obrazowo określaną jako kalafiorowatość skóry. Inne czynniki, które mogą prowadzić do rozwoju trądziku różowatego, to cera naczynkowa, wahania hormonalne takie jak na przykład menopauza, spożycie alkoholu, alergie, palenie papierosów, stres i nieodpowiednia dieta.

Dieta w trądziku różowatym może mieć bardzo negatywny wpływ, ale może także z powodzeniem być stosowana w leczeniu objawów. Przede wszystkim należy unikać potraw pikantnych – które mogą powodować pogłębienie rumienia i dalsze pękanie naczynek na twarzy. Odradza się także spożycie dań smażonych, dużej ilości tłuszczów rafinowanych i pochodzenia zwierzęcego oraz nabiału, którego spożycie może być powiązane ze zwiększoną produkcją łoju. Warto zrezygnować z mocnej kawy i czarnej herbaty, polecana jest natomiast herbata zielona, ze względu na dużą ilość antyoksydantów. Ważne jest dbanie o nawodnienie skóry i picie dużej ilości wody, najlepiej mineralnej.

Oprócz tego dieta w trądziku różowatym powinna zawierać jak najwięcej warzyw, takich jak brokuły, pomidory, papryka i rośliny strączkowe, będące źródłem białka. Warto zadbać o wysokie spożycie błonnika, który pomoże uregulować procesy trawienne, które również często są wskazywane jako jedna z przyczyn trądziku różowatego. Dobrymi źródłami błonnika będą kasze i brązowy ryż, a także owoce i rośliny strączkowe. Istotne w walce z rosaceą będzie spożycie wartościowych tłuszczów i kwasów omega-3 i -6, które znajdziemy m. in. w nasionach chia, siemieniu lnianym czy tłustych morskich rybach.

Polecamy dalszą lekturę na stronie: http://abcpneumokokow.info.pl/dieta-ktora-pomoze-tradzik-rozowaty/

Oprócz diety, konieczne przy leczeniu trądziku różowatego będzie zadbanie o pielęgnację. Jeśli na co dzień się malujemy, warto zastanowić się na odstawieniem makijażu lub przynajmniej zastąpieniem podkładów drogeryjnych lekkimi kosmetykami mineralnymi. Istotne jest oczyszczanie skóry, natomiast należy pamiętać, że przy trądziku różowatym należy unikać wszelkiego tarcia i ostrych zabiegów takich jak peelingi. Na rynku są dostępne kosmetyki przeznaczone specjalnie dla osób cierpiących na trądzik różowaty. Składniki aktywne w takich kosmetykach to m. in wyciągi z kasztanowca i arniki, witamina K i C, czy wyciąg z miłorzębu japońskiego. Głównym celem kosmetyków przeznaczonych na trądzik różowaty jak uszczelnianie naczyń krwionośnych i zwężanie porów. Niewskazane jest natomiast używanie kosmetyków zawierających mocne barwniki, silne detergenty jak SLS, substancje zapachowe czy alkohol. Absolutnie zabronione jest używanie kremów i maści sterydowych, które tylko pogorszy rumień. Kluczowa jest także ochrona przed promieniowaniem słonecznym i wysokimi wahaniami temperatur.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 1 =